Levensbeschouwing in actie: Mencia-leerlingen brengen Epicurus' Wijsheid naar Wijkcentrum Princenhof

De leerlingen van klas a3d hebben vanuit het vak levensbeschouwing een bezoek gebracht aan de senioren van wijkcentrum Princenhof in Breda. Onder leiding van hun levensbeschouwingsdocent zijn de leerlingen in gesprek gegaan met de oudere generatie, aangedreven door de tijdloze leer van de oude Griekse filosoof Epicurus. Geïnspireerd door zijn brief aan Menoikeus, hebben de leerlingen 33 zorgvuldig samengestelde vragen geformuleerd die de filosofische thema’s geluk, leven en dood behandelen.

pro k0ifth3y
pro hs0rlsfa

Diepe gesprekken en filosofische inzichten

Wie was deze filosoof?

Epicurus (ca 341-270 v.Chr.) was een Grieks filosoof en niet zomaar eentje. De briljante denker veronderstelde, zonder hier de natuurkundige meetinstrumenten voor te hebben, dat alle delen in de kosmos die wij kunnen waarnemen bestaan uit ontelbaar kleinere deeltjes die niet zichtbaar zijn voor het oog. Die noemde Epicurus samen met een handjevol andere Grieken atomen. Waar ons moderne begrip van atomen rust op kennis uit de fysica, lukte het Epicurus om vanuit de metafysica de structuur van de fysica te ontdekken. Gewoon door te filosoferen dus! Naast slimme natuurkundeman was Epicurus ook een kenner van de fijne dingen in het leven. Hij stichtte een filosofische school met als doel om het leven beter te leven. De vraag ‘wat is een goed leven?’ stond hierbij centraal.

Diepe gesprekken en filosofische inzichten

Diezelfde vraag stond dan ook centraal bij ons bezoek aan het wijkcentrum. In tweetallen zaten onze leerlingen tegenover voor hen onbekende senioren die hun levensverhaal mochten vertellen aan de hand van de filosofische richtvragen. Wat betekent gelukkig zijn voor u? Heeft u nog veel vrienden en vindt u vriendschap belangrijk in het leven? Denkt u wel eens na over doodgaan? Kunnen wij iets weten over doodgaan? Wat heeft u gemist in uw jeugd nu u er later op terugkijkt? Moet ik in mijn leven soms ook door een diep dal gaan om echt te leren wat gelukkig zijn inhoudt? Is het belangrijk om aandacht te blijven stoppen in de omgang met familieleden? Wat is een goed leven volgens u en denkt u dat u dit gehad heeft? Wat zou u mij voor advies willen geven?

Wijsheid kent geen leeftijd

Het leverde een aantal bijzondere, maar soms ook een aantal stroeve gesprekken op. Het is natuurlijk lastig om vanuit het niets ineens filosofische vragen voor de voeten geworpen te krijgen. En dat is getrouw aan Epicurus visie! Laat geen jongere of oudere mens schromen na te denken over wijsheid. Want de jongere denkt dat het er nog geen tijd voor is en de oudere denkt dat het er te laat voor is. Wijsheid is iets dat helpt om de tijd uit het leven te halen en in het moment te staan. Onthaasten, met een modieus woord beschreven. En daar kun je niet te jong of te oud voor zijn als tijd geen rol speelt.

De prachtige verhalen van Dries

Een bijzonder gesprek waar de docent even bij aanschoof was het interview van onze Floris met Dries. Dries had prachtige verhalen en deed in geur en kleur zijn levensvisies uit de doeken. Wat een bijzondere verteller. Bij het afscheid gaven de meeste senioren aan bij een volgende keer graag weer aan te schuiven. Ook onze leerlingen gaven een positief advies aan de docent om van dit bezoek een toekomstige traditie te maken.   

mencia gebouw libreon

Meer weten over ons onderwijs?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we helpen je vanuit daar graag verder op weg!

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we helpen je vanuit daar graag verder op weg!